Therapie Zutphen

haptotherapie-zutphen-lisetta-schenk1

Behoefte aan aandacht en waardering

Ben je op zoek naar een therapeut in de regio Zutphen?

Mijn naam is Lisetta Schenk. Als gecertificeerd haptotherapeut ben ik geregistreerd bij de NFG en RBCZ. Ik heb veel ervaring bij het begeleiden van mensen op basis van haptotherapie. Op deze pagina vertel ik hier meer over.

Ieder mens heeft behoefte aan aandacht en waardering om als volwaardig mens te kunnen leven. Dat betekent bijvoorbeeld het krijgen van een compliment, een goed gesprek, of aangeraakt worden op zo’n manier dat je je ook innerlijk geraakt voelt.

Als je je werkelijk gezien en gehoord voelt, kun je dat ook in je lijf voelen. Als je op die manier geraakt wordt in het contact, is er sprake van een echte ontmoeting.

Ontmoeten wordt een ont-moeten, dat wil zeggen niets meer hoeven en niets verbergen.

Helaas ontbreekt het vaak aan deze bevestiging en kunnen er blokkeringen ontstaan. Dit kan leiden tot allerlei problemen zoals stress, spanning, onzekerheid, lichamelijke klachten, angsten en onmacht om je gevoelens en emoties te kunnen uiten. Deze problemen maken het vaak lastig om met jezelf en andere mensen om te gaan.

Haptotherapie – in contact met je eigen gevoel

In de haptotherapie leer je om weer in contact te komen met je eigen gevoel, en van daar uit ook weer met je omgeving. Je leert je grenzen te openen en te verleggen, waardoor je je vrijer gaat voelen. Vrijer in je eigen doen en laten, maar ook in de ontmoeting met andere mensen.

Tijdens de sessies leer je vanuit de ervaring, in het hier en nu. Aanraking speelt hierbij een belangrijke rol. Aanraking en gevoel hebben een nauwe band met elkaar. Aanraken is een directe manier om datgene wat in je leeft voelbaar te maken en bewust te worden.

Emoties

Aanraken doet een beroep op je emoties. Vastgelopen emoties kunnen erdoor naar buiten komen, nieuwe emoties kunnen worden aangesproken. Zo leer je grenzen en nieuwe krachten herkennen en verwoorden. Aanraken is dan voeding om zelf (weer) in beweging en ontwikkeling te komen.

Er kunnen ook ervaringssituaties worden aangeboden waarin patronen duidelijk (voelbaar) naar voren komen. Bijvoorbeeld: hoe ga je om met belasting of met nabijheid en intimiteit, welke posities kun je innemen?

Een sessie haptotherapie

Bij mij bestaat de eerste kennismaking uit een intake gesprek waarbij ik je zal vragen waar je mee komt, hoe je leven eruit ziet, wat je achtergrond is en hoe je zou willen dat jouw leven eruit gaat zien. Samen gaan we kijken of haptotherapie daarbij kan helpen.

In de tweede sessie gaan we kijken hoe jij je beweegt ten opzichte van mij. Zoek je de nabijheid, of juist afstand, of stem je af op wat je denkt dat er van je verwacht wordt? Wat je in de therapieruimte doet, doe je ook in je dagelijks leven. Hierdoor worden je patronen duidelijk en kunnen we kijken of je die zou willen doorbreken.

In de derde sessie zal ik je uitnodigen om op de bank te komen liggen en te onderzoeken hoe jij reageert als ik me bij jou meld door bijvoorbeeld een hand op je rug. Kun je met je aandacht naar mij toe, of keer je je van me af? Of lig je vol te houden?

Het behandelplan

Ook hierbij kijken we hoe jij reageert, wie jij bent. Waar loop je tegen aan en wat zou je anders willen? Na de ervaringen van de eerste 3 sessies gaan we in de vierde sessie het behandelplan opstellen zodat je duidelijk in kaart krijgt wat je hulpvraag is en wat je doelen zijn.

Dit helpt je om je focus op je verlangen te houden. Hoe jij uiteindelijk wilt leven. In de sessies die volgen zal ik je uitnodigen, stimuleren en spiegelen waar nodig, zodat jij je kunt ontwikkelen tot de persoon die jij wezenlijk bent.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust even contact met mij op.

Lisetta Schenk


Over
Lisetta Schenk is een ervaren therapeut voor haptotherapie en relatietherapie met praktijk in Zutphen en Arnhem. Ze is geregistreerd bij de NFG en de RBCZ.